Projektek

Projektek - témák

Projektfüzetet állítottunk össze a részvevőkkel a résztvevőknek.

NŐK MŰSZAKI SZEREPVÁLLALÁSA A FÉRFIAK KÖZÖTT

Esélyegyenlőség a műszaki pályán

Készítette: Csontos Letícia 

 HAGYOMÁNYOK 

 Biztosan mindenki találkozott már azzal a megrögzött kijelentéssel, miszerint a férfiak elsősorban tudományos és műszaki területen sokkal jobb logikai képességekkel rendelkeznek mint a nők. Ez már egészen fiatal korban, az oktatásban megjelenik és utat tör magának azzal, hogy a tudományos tantárgyak pl. a fizika vagy a kémia, "könnyebben mennek" a fiúknak. Ugyanakkor azt is sokszor halljuk, hogy a női logikát nem lehet megérteni, hiszen a nők mindent túlgondolnak és furfangosak. Ez minden esetben negatív felütéssel hangzik el, holott ez a bizonyos logika rendkívül sok előnyt jelent, amit az élet minden területén lehet alkalmazni.

A LEGJOBB PÉLDÁK 

Gondoljunk csak a legismertebb tudósnőkre: 

 ❖ Lise Meitner, atomfizikus, felfedezte az atommaghasadást 

❖ Marie Curie, fizikus, a mesterséges radioaktivitás felfedezője 

❖ Margaret Mead, antropológus, az írásbeliség nélküli népek hagyományait és szokásait tanulmányozta, arra biztatta az embereket, hogy a társadalmi elvárásoktól függetlenül azzal foglalkozzanak, amihez tehetségük van. 

KÉPESSÉGEK 

A hagyományosan férfiak uralta műszaki területen egyre több nővel találkozunk, akik nem csak a tervezőasztalnál, hanem a gépkezelésben is helyt állnak, annak ellenére, hogy az fizikai alkalmassági követelmény sokakat elijeszt ettől a pályától. Az egyenlőtlenség az élet minden területén káros és az elmúlt években induló mozgalmak, számos felszólalás ellenére sincs meg a kellő egyensúly. Ahhoz, hogy a műszaki pályán esélyegyenlőséget biztosíthassunk elsősorban az előítéleteket kellene felszámolnunk, amelyek a nők műszaki képességeit, logikáját és hozzáértését bírálják, ugyanis ideális esetben nem hagyományosan női és hagyományosan férfi szakmák, hanem a képességeinknek megfelelő foglalkozások közül válogathatnánk. 

 Amellett, hogy meggyőződésem, hogy a nők megfelelő képzéssel és elhivatottsággal ugyanolyan értékes műszaki munkaerőt jelentenek, mint a férfiak, fontosnak tartom kiemelni a különbségekben rejlő előnyöket is. Sok munkáltató kimondottan hölgyek személyében keresi az új kollégákat, mivel új szemléletet, rendszerszintű gondolkodást, nagyobb látómezőt és elemző hozzáállást vár tőlük

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el