Utazásaink

2022.06.30

A pályázat által megvalósításra került tanulmányutak során lehetőség volt gyárak, üzemek megtekintésére, városnézésre. A tanulmányutak, gyárlátogatások célja az automatizálás, a gyártástechnológia és a nők szerepének megismertetése volt a lányokkal ebben a folyamatban.

Szeged

A szegedi utunk során a Bakay Nándor utcában voltunk az egyetlen hazai gyufagyárban, ami a német Europe Match GmbH hazai fióktelepeként működik.

Szeged kitüntetett helyet foglal el a magyar gyufagyártás történetében, egyrészt mert az elsők között kezdődött meg itt a gyártás, másrészt mára ez maradt az egyetlen gyufagyár Magyarországon. Ahogy az lenni szokott ilyen hosszú idő alatt, rengeteg tulajdonos kezén ment keresztül: 1858-ban Neubauer József volt az első vezetője, majd a történelem viharainak megfelelően megannyi nevű rt., nemzeti vállalat és kft. lett belőle, mindezeket szerencsésen átvészelve 1997-től Swedish Match Hungária Kft.-ként, végül, 2006 óta Europe Match GmbH elnevezéssel működik közel 170 éve.

A cég kiváló gazdasági eredményekkel büszkélkedhet, évi 266 millió doboz gyufát állítanak elő. A gyárban közel 140 fő dolgozik a cégnél, de emellett diákokat, megváltozott munkaképességűeket és a Csillag rabjait is foglalkoztatják.

https://europematch.eu/about-us/

Szolnok

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Közép-Európában. A múzeum több mint 4 500 m2 fedett kiállítóterével, és mintegy 60 000 m2 alapterületével már mérete okán is figyelemre tarthat számot. A múzeum több, mint egy nagy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett ugyanis megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is, amely a repülés szerelmesei mellett remek kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak egyaránt.

https://www.reptar.hu/

Budapest

A Csodák Palotája, Magyarország, Közép- és Kelet-Európa első "science center"-e, interaktív tudományos játéktere és szórakoztató központja, mely a graduális természettudományos oktatást kiegészítve informális, élményalapú módon tanít minden korosztályt.

A Csopa témái, tematikái, az 5000m2-es játéktér eszközei és játékai, Öveges termi előadásai és kísérletbemutatói, különleges programjai minden esetben a tudományokhoz, és elsősorban a természettudományokhoz köthetőek, szakmailag hitelesek.

https://www.csopa.hu/

Kecskemét

Az Intézmény a világon az elsők között alapított, és ma is fennálló szőlészeti és borászati kutatóhely, az 1896-ban létrehozott Központi Szőlészeti Kísérleti Állomás és Ampelológiai Intézet utódja, 2014-től a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hálózatának kutató-fejlesztő intézményeként működik, két Kutatóállomással (Badacsony és Kecskemét).

Az Intézet alapfeladatának tekinti a szőlészeti-borászati ágazat szolgálatát kutatási és szaktanácsadási oldalról, de a korábbi fenntartó felsőoktatási intézményeknél vállalt oktatási tevékenységet is végez. Kutatási tevékenysége keretében elsősorban gyakorlatorientált, alkalmazott kutatási témákat művel.

https://www.naik.hu/szervezetek/naik-szoleszeti-es-boraszati-kutatointezet

Felsőlajos

A Márka az egyik legrégebbi magyar üdítő, igazi magyar szabadalom: hazai gyümölcsalapanyagból, dr. Kállay Miklós és Sárkány Péter feltalálók receptúrája alapján készült el az első termék 1973-ban.

2007-ben a Márka üdítők forgalmazása kizárólagos és egyben családi vállalkozás lett, ekkor kezdte meg a Márka Üdítőgyártó Kft. az "építkezést" saját, új terveik szerint Felsőlajoson. 

https://www.markaudito.hu/

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el